Manilan liikennekaaosta. Ja kaaosta muutenkin. Kauhea paikka.
Tämän päivän kokemus matkastani Manilasta Clarkin lentokentälle 90 kilometrin päähän oli niin opettavainen, että kirjoitan siitä oikein blogiin.
Kusetuksenvälttäjän sääntö numero 1: Tiedustelu, tiedustelu, tiedustelu
Lähdin matkaan kohtalaisen hyvin pohjatiedoin. Olin kurkannut Google Mapsia joten tiesin suunnilleen mihin ilmansuuntaan minun pitää päästä ja minkänimisiä paikkoja sieltä pitäisi löytyä. Googletus oli myös tuonut hinta- ja aikataulutietoja, mutta ne olivat kaikki vanhoja, epäluotettavan oloisia tai ristiriitaisia siihen mitä paikalliset kertoivat Manilassa Clarkkiin pääsemiseksi. Tärkeintä on kuitenkin kerätä paljon tietoa, koska tieto on valtaa. Tässä tapauksessa valtaa lompakkosi sisällöstä.
Kusetuksenvälttäjän sääntö numero 2: Onko se oikeasti sen arvoista?
Jostain elämäni varrelta mukaan on tarttunut viisaus, että aika on ainoa asia joka on rajallista ja kaikki muu, rahasta lähtien on maksettavissa ajalla. Toisaalta on myös olennaista mihin sitä aikas käyttää. Tänään minulla oli reilusti aikaa, joten pystyin lähtemään metsästämään halvinta reittiä. Sampalla oli lento täältä Clarkista klo 11 ja eilen meillä oli niin vajavaista tietoa, että hän päätti lähteä klo 02 yöllä lähteneseen suoraan Manilan Pasayn bussiasemalta Clarkin lentokentälle saapuvaan bussiin. Aamullakin olisi ilmeisesti menny bussi, mutta matkan pituuden tieto liikkui yhdestä neljään tuntia, joten Samppa pelasi varman päälle. Vaihtokaupassa hän joutui luopumaan yöunista ja 350 pesosta. Minun matkani tänne maksoi 250 pesoa, mutta aikaa ja varmasti vaivaa meni enemmän. Josta päästään seuraavaan sääntöön...
Kusetuksenvälttäjän sääntö numero 3: Joku muu maksaa aina vähemmän, hyväksy se.
On se sitten toinen länkkäri, joka omahyväisesti ihmettelee maksamaasi hintaa tai paikallinen Juan/Juanita joka ojentaa samasta matkasta puolet sinun lompakkoasi kuluttaneesta summasta, niin se pitää vain hyväksyä. Aina et voi voittaa, mutta ole tyytyväinen kaikkeen jonka vähien rahojesi vaalimiseksi saavutat. Aina voit olla se omahyväinen länkkäri, siitä tulee hyvä mieli.
Kusetuksenvälttäjän sääntö numero 4: Puhu a-i-n-a suoraan kuljettajan kanssa
Täällä ei vaan ole mitään asiakaspalvelutiskiä josta ystävällisesti osoitetaan valtion/kunnan hyväksymää tariffitaulukkoa (Perussa oli sellainen taulukko, mutta maksettiin yleensä mitä itse nähtiin ko. matkalta sopivaksi. Kertaakaan ei lisää rahaa meiltä haluttu.) ja maksat siitä hinnan. Pelin henki on kova verbaalinen kilpalaulanta ja suohonsoitto, jossa molemmilla on omat argumentit, vasta-argumentit, vertailuhintaheitot, kaupattavan palvelun hienovaraiset vähättelyt ja jalustallenostot sekä aina toimiva "
Kusetuksenvälttäjän sääntö numero 5: Kysy yhdeltä, kieltäydy, kysy toiselta, kieltäydy..
Ystäväni Emman minulle antaman neuvon mukaisesti: "HTG - Se toimii!" Konteksti oli toki silloin hieman eri, mutta Hard To Get saa rahanahnaat kyydinjärjestäjät laskemaan hintaansa alas nopeammin kuin ehdit sanomaan inkajumala Apu Qun Tiqsi Wiraqutran nimen. Tärkeintä on kuitenkin tietää paljonko sinun pitäisi maksaa! Jos olet syömässä ja siitä jatkamassa matkaa, tai muualla jossa jo tuot "firmalle" rahaa, voit kysyä heidän mielipidettään matkan hinnasta ennenkuin kysyt sitä transportaatiota tarjoavilta henkilöiltä. Tämä tieto on edes hieman neutraalimpaa, koska olet jo tuonut pennosesi heidän syleilyynsä. Hyvä vastaus ehkä sinut enemmän tippiä antamaan saisi, hmm? Sanoi Yoda. Takaisin asiaan: joskus hyvää referenssiä saa kun kysyy toiselta kuljettajalta. Jos hinnat tuntuu olevan edelleen pilvissä, vaihda paikkaa mieluummin kuin kuuntelet selityksiä hinnan suuruudesta. Jos sieltä tulee sama selitys, ehkä siinä on perää. Kuten El Nidossa klo 22 jälkeen trisyklihintojen miltei tuplaantuessa koska oli yö.
Kusetuksenvälttäjän sääntö numero 6: Vaikka se onkin rasismia, niin ota iisisti.
Onhan se vaikeaa pitää hymyä päällä ja naurskella kun sinulle tarjotaan taksin jälkeen miltei tuplasti kallista yksityis-jeepneytä, kahdesti, ja sitten vasta osoitetaan kädellä suunta paikallisliikenteen pysäkille josta lentokentälle menevä jeepney kulkee. Ja siellä pysäkillä vielä kerran koitetaan tarjota jeepneytä, tällä kertaa hitusen halvemmalla kuin taksia mutta edelleen yli 10 kertaa se, mitä paikallinen kyydistään maksaisi. Rasismia se on, koska olet valkonaama. Olet sen ansainnut. Ja sinulla o. Kyllä varaa. Tässä vaiheessa lienee hyvä kertoa, että koko blogikirjoituksen innokkeena minun 250 peson matkani on euroissa 4,35€. Ja siihen kuului kolme eri kulkuneuvoa: bussi, trisykli ja jeepney. Eli ei ihmekkään että paikalliset kehtaavat yrittää saada sinua viidellä eurolla kyytiinsä, koska kyllä se monen länkkärin lompakosta lötyy. Mutta reppureissaajana kyse onkin periaatteesta. Ja myös siitä että ei enää kiinnostaisi lähteä hakemaan automaatista rahaa, joka on joko pakko kuluttaa tai vaihtaa seuraavan maan valuuttaan huonolla kurssilla.
Kusetuksenvälttäjän sääntö numero 7: Apostolinkyyti on halvin ja loppusuora vaikein.
"15 minutes can save you 15% on car insurance!" sanoo Geicon mainos jenkeissä. Joskus välimatkat ovat oikeasti käveltäviä,vaikka halvalla pääsisikin ja useasti maksat suurimman hinnan niistä viimeisistä metreistä joilla saat kiiltävän matkalaukkusi aivan haluamasi päätepisteen ulko-ovelle auton mukana etkä itse kantaen. Monesti bussi ajaa vain satojen metrien päästä siitä mihin menet taksilla, mutta pääkopan sisällä se mukavuudenhalu vie helposti voiton.
Lopulta minäkin luovutin tänään yrittämästä, se tapahtui sen jälkeen kun Manilan bussiterminaalin setä virheelöisesti väitti bussin menevän lentoasemalle saakka, jätin välistä kaikki kymmenen ensimmäistä kyytiä Daun bussiterminaalilla tarjonnutta trisyklikuskia ja menin korttelin päähän kyytiä varten, trisyklikuski tuli lopulta puolet hinnassa alaspäin HTG-tekniikalla, vei minut sovitun Clarkin vapaakauppaalueen portin sijasta suoraan portin lähellä sijaitsevalle bussipysäkill, jossa välttelin taksikuskeja, etsin pitkään (5 min yhdestä tiedosta on pitkä aika!) tietoa pääseekö lentokentälle jeepneyllä ja vältin kolmesti em. yksityisjeepneytarjoukset. Sitten tuli puolikas lause josta olin samaa mieltä ja vaikka toisesta puolesta en ollut niin silti koukku valahti kitusiini ja totesin hävinneeni taistelun. Välikäsi sanoi: "Okay, 20 pesos to airport.... And 30 pesos for your luggage."
Kolmen tunnin päästä lento Bangkokkiin. Sampan pitäisi olla jo onnellisesti Kuala Lumpurissa. Terveisiä kotiin!
- Posted using BlogPress from my iPad
Moro V. Jos tarvit taxirahaa, laita vinkki niin pistän femman sun tilille :P
VastaaPoistahyviä matkan jatkoja!
t, bro
Oon nyt Bangkokissa, täältä saa vitosella, eli 200 bathilla neljä ruoka-annosta katukeittiöstä. Elän sillä siis kaksi päivää! Pistä heti tulemaan!
VastaaPoista